PEKING - De Chinese industrie is vorige maand opnieuw aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de afgelopen jaren. Dat bleek zaterdag uit nieuwe cijfers van de Chinese overheid.

De productie van de Chinese industrie lag in mei 9,6 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee was de groei iets sterker dan de toename met 9,3 procent die in april werd gemeten. Het groeitempo lag echter nog altijd op ongeveer het laagste peil van de afgelopen 3 jaar.

De zwakkere groei van de Chinese industrie wijst erop dat de groei van de gehele Chinese economie afneemt. Afgelopen week voerde de Chinese centrale bank al onverwacht een renteverlaging door, in een poging de groei te stimuleren.

Inflatie

Door die plotselinge zet bestond de vrees dat de cijfers over mei erg slecht zouden zijn. ''Het is wellicht niet zo somber als gevreesd'', zei een Chinese econoom daarover tegen persbureau Reuters. ''Maar de economische activiteit was zwak vorige maand.''

De inflatie in China zakte vorige maand tot 3 procent. Dat is het laagste niveau in 2 jaar tijd. Economen verwachten dat de inflatie de komende maanden nog verder afneemt, waardoor de Chinese centrale bank ruimte heeft de rente verder te verlagen