AMSTERDAM – Olieconcern BP hoopt dat het met de Amerikaanse autoriteiten een schikking kan treffen ter waarde van 15 miljard dollar (12 miljard euro) over alle criminele en civiele rechtszaken die het concern heeft door de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in 2010.

Dit meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van anonieme bronnen.

Het bedrag ligt ver beneden de 20 miljard euro die de Amerikaanse justitie eist van BP. Volgens een bron zijn de onderhandelingen aan het versnellen en kan er in september al een overeenkomst liggen.

Eerder meldde BP nog een gedeeltelijk schikking te hebben getroffen met onder andere vissers in de Golf van Mexico. Deze zouden een bedrag uitgekeerd krijgen van omgerekend 5,9 miljard euro.

Schadevergoedingen en boetes

BP heeft in totaal al bijna 30 miljard euro opzij gezet voor kostenvergoedingen en boetes. Het concern heeft enorm veel rechtszaken lopen met nationale en lokale overheden. De totale schadevergoeding kan in de tientallen miljarden lopen.

Bij de explosie op het booreiland in april 2010 kwamen 11 mensen om het leven. Er ontstond een van de grootste olierampen in de Amerikaanse geschiedenis.