WASHINGTON - De Spaanse banken hebben naar schatting 40 miljard euro nodig om het hoofd boven water te houden.

Dat liet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijdagavond weten. De schatting is gemaakt na een stress-test die door het IMF zelf is uitgevoerd.

Het bedrag is nodig als het slechts denkbare economische scenario voor het euroland werkelijkheid wordt, stelde het IMF. Het fonds gaf wel aan dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de Spaanse banken. Zo zijn de twee grootste banken van het land, BBVA en Banco Santander, sterk genoeg om een grotere economische crisis te doorstaan.

Het probleem van Spanje concentreert zich bij de regionale spaarbanken, de zogeheten caja's. Die dreigen te bezwijken onder de enorme verliezen die ze lijden op hun vastgoedbeleggingen. Die zijn door de ernstige huizencrisis die het land al jaren teistert zijn die aanzienlijk minder waard geworden.

Vangnet

Bij een verdere verslechtering van de Spaanse economie hebben die banken volgens het IMF 40 miljard euro nodig om hun kapitaalpositie te versterken. Het totale bedrag dat ze nodig hebben om gezond te worden, loopt dan echter verder op door de kosten voor het herstructureren van de banken en hun leningen.

Het IMF riep Spanje op om een geloofwaardig vangnet te spannen voor de banken. ''De ervaring leert dat het beter is de omvang daarvan te overschatten dan te onderschatten'', aldus het hoofd van het onderzoeksteam van het fonds.

Alles over de schuldencrisis