BRUSSEL - De Belgische belangenbehartiger van beleggers Deminor sleept het voormalige Fortis Bank en de Amerikaanse bank Merrill Lynch voor de rechter voor hun rol bij de overname door Fortis van ABN Amro in 2007.

Beide banken hebben misleidende informatie verstrekt bij de aandelenemissie waarmee Fortis het geld voor de overname ophaalde, zo stelde Deminor vrijdag.

Deminor verwijst naar verschillende onderzoeken waarin is vastgesteld dat de banken beleggers hebben misleid door ze in de aanloop naar de emissie geen informatie te geven over de investeringen van Fortis in dubieuze Amerikaanse hypotheken.

Dergelijke beleggingen leiden in 2008 tot de escalatie van de kredietcrisis, maar zorgden ook in 2007 al voor grote onrust in de financiële wereld.

Subrime hypotheken

Fortis had op het moment van de emissie 8,6 miljard euro belegd in de zogeheten subprime hypotheken. Volgens Deminor hebben Fortis en Merrill Lynch die informatie verzwegen omdat ze er allebei belang bij hadden om de overname van ABN Amro te laten slagen.

Deminor stelt Merrill Lynch en Fortis Bank hoofdelijk aansprakelijk voor de verliezen die zijn geleden door de misleidende informatie.

De organisatie vertegenwoordigt ongeveer 4900 particuliere beleggers en meer dan 450 institutionele investeerders.