BRUSSEL - Spanje vraagt waarschijnlijk dit weekeinde al hulp voor zijn banken bij de Europese Unie aan. 

Dat meldden vrijdag twee bronnen binnen de EU.

De eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, houdt zaterdagochtend een telefonische conferentie om de hulpaanvraag te bespreken, aldus de bronnen.

De zegsman van Europees commissaris Olli Rehn zei vrijdag dat er op dit moment geen aanvraag van Spanje voor steun ligt.

Mocht een dergelijk verzoek er toch komen, dan zijn de instrumenten daar om Spanje te helpen, aldus de woordvoerder. Hij kon niet bevestigen dat de eurogroep telefonisch vergadert.

Donderdagavond kwamen verscheidene Europese ministers en bankiers bijeen in Denemarken op een conferentie van de internationale vereniging van banken IIF. Ze pleitten daar voor een spoedige oplossing voor het dreigende kapitaaltekort van Spaanse banken.

Ernstig

Spanje zou na de afwaardering door kredietbeoordelaar Fitch, donderdagavond, hebben ingezien hoe ernstig de situatie is. Daardoor zou de Spaanse regering nu ook bereid zijn om snel tot actie over te gaan.

Fitch verlaagde de waardering van de Spaanse schulden in een klap met drie stappen en schatte dat de Spaanse banken 60 tot 100 miljard euro nodig hebben om hun kapitaal op orde te krijgen.

Griekse verkiezingen

Volgens een van de bronnen speelt ook mee dat de eurolanden een oplossing voor het Spaanse bankenprobleem willen vinden, voordat er op 17 juni verkiezingen in Griekenland worden gehouden. Als daarbij de extreem-linkse partij wint, dreigt een exit van de Grieken uit de eurozone.

Een woordvoerster van de Spaanse regering zei vrijdag echter dat er geen verklaring voor de situatie rond de Spaanse banken aan zit te komen. Zij verwees naar eerdere uitspraken van de Spaanse premier Rajoy die zei dat Spanje eerst de onderzoeken van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil afwachten voordat het een besluit neemt over de manier waarop de Spaanse banken uit de problemen moeten worden geholpen.

Lees alles over de schuldencrisis