MADRID - Spanje is op de goede weg om samen met de rest van Europa sterk uit de crisis te komen.

Dat zei premier Mark Rutte donderdag in Madrid na een gesprek met de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Rutte prees Rajoy voor diens aanpak van de ernstige problemen in Spanje, waar de banken diep in de problemen zitten en de jeugdwerkloosheid is opgelopen tot boven de 50 procent.

''De regering-Rajoy pakt deze problemen voortvarend aan'', zei Rutte. ''Het begrotingstekort wordt teruggebracht en premier Rajoy schrikt er niet voor terug ingrijpende maatregelen te nemen zoals de bezuinigingen in het onderwijs en de gezondheidszorg. Dat zijn moeilijke maatregelen er daar is veel moed voor nodig. Ik heb daar veel respect voor.''

Meer Europa

Tijdens de persconferentie ging Rutte in op vragen over de Duitse bondskanselier Angela Merkel die donderdag pleitte voor 'meer Europa' en een politieke unie, inclusief het overdragen van bevoegdheden aan Brussel. Rutte stelde dat Europa nu bezig is met het oplossen van accute problemen en dat daarvoor nog veel moet gebeuren.

Op de langere termijn is het volgens Rutte mogelijk om te kijken naar versterking van de Europese samenwerking. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan een Europees bankentoezicht. Op de korte termijn moet Europa behalve aan begrotingsdiscipline ook werken aan het verbeteren van de interne markt en een volledige invoering van de dienstenrichtlijn, aldus Rutte.

Juncker

Spanje kreeg donderdag ook bijval van de Luxemburgse premier en voorzitter van de eurogroep, de vergadering van de ministers van Financien van de eurozone, Jean-Claude Juncker. Hij zei dat als Spanje daarom zou vragen, de eurozone zeker bereid om hulp te verstrekken aan de Spaanse bankensector. Hij benadrukte echter dat Spanje nog niet om hulp heeft gevraagd.

Daarom vindt Juncker het dan ook te vroeg om te speculeren over de manier waarop de hulp zou worden gegeven en de hoogte van de hulp die Spanje voor zijn banken nodig heeft. In een uitgelekt rapport van het IMF zou dat bedrag zijn geraamd tussen de 40 en 80 miljard euro.

Juncker liet weten dat Europa zich op dit moment ''in een echt stressmoment'' bevindt. ''Wij zitten nu in een cruciale periode voor de EU en de gemeenschappelijke munt'', aldus Juncker.

Hij liet weten dat de eurozone volgens hem zich moet bewegen in de richting van een financiële unie en de economische samenwerking verder moet verdiepen. Volgens hem moeten de Europeanen nu de boodschap krijgen dat integratie onvermijdelijk is, ''of ze het nu leuk vinden of niet''.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier