KOPENHAGEN - Verscheidene Europese ministers en bankiers pleitten donderdag voor een spoedige oplossing voor het dreigende kapitaaltekort van Spaanse banken.

Zij kwamen bijeen in Denemarken op een conferentie van de internationale vereniging van banken IIF. De Zweedse minister van Financiën Anders Borg sprak van een bedreiging voor de wereldeconomie waartegen snel actie moet worden ondernomen.

Zijn Poolse ambtgenoot Jacek Rostowski liet weten voor directe hulp vanuit het Europese noodfonds te zijn. ''Wij hebben directe herkapitalisatie van de Spaanse banken door de eurofondsen nodig'', aldus Rostowski.

Mandaat

Dit voorstel, dat al eerder door Europese spelers is geopperd, stuit echter op verzet van onder meer Duitsland. De noodfondsen EFSF en ESM kunnen onder het huidige mandaat namelijk niet direct geld aan banken uitlenen.

Spanje heeft overigens al woensdag gezegd vooralsnog geen plannen te hebben om voor steun bij het noodfonds aan te kloppen. De Spaanse regering wacht de conclusies van een IMF-onderzoek en andere onafhankelijke onderzoekers af.

Hommen

Volgens ING-topman Jan Hommen is het 'heel belangrijk' dat Spanje snel steun krijgt. Hommen, eveneens aanwezig op de conferentie in Denemarken, maakt zich echter meer zorgen om Griekenland.

"Maar de Spaanse economie is veel groter dan de Griekse, dus de gevolgen zijn ook groter als het daar misgaat", zegt Hommen. "Als Spanje gered moet worden, vraagt dat veel meer geld dan bij Griekenland." Hommen verwacht echter dat het zo ver niet hoeft te komen, mits Spanje snel steun krijgt.

De afgelopen maanden hebben spaarders en investeerders massaal geld van de Spaanse banken gehaald en bij Noord-Europese banken gestald. ING heeft voor 45 miljard euro aan leningen en hypotheken uitstaan in Spanje.

Lees alles over de schulddencrisis iin ons dosssier