WASHINGTON - De Federal Reserve (Fed) houdt ''significante bedreigingen'' voor het herstel van de Amerikaanse economie in de gaten.

Dat zei voorzitter Ben Bernanke donderdag in een toespraak tot het Congres. Uit niets bleek echter dat de Fed op korte termijn met nieuwe steunmaatregelen komt.

''De Federal Reserve blijft paraat om in te grijpen als de Amerikaanse economie dat nodig heeft, bijvoorbeeld bij toenemende onrust op de financiële markten'', zei Bernanke. Zijn collega Mario Draghi van de Europese Centrale Bank deed woensdag een soortgelijke uitspraak.

Vooralsnog ziet hij echter geen reden voor nieuwe stimuleringsmaatregelen. Zwakke macrocijfers, onder meer een domper over de banenmarkt, en een verdieping van de Europese schuldencrisis leidden de laatste dagen tot speculatie over nieuwe ingrepen van centrale banken.

De Fed-voorzitter maakt zich vooral zorgen over de situatie in Europa. Nieuwe maatregelen om de eurocrisis in te dammen zijn volgens hem nodig. Toch leek Bernanke redelijk optimistisch ondanks de bedreigingen voor het herstel. ''Ondanks economische problemen in Europa, blijft de vraag naar Amerikaanse producten redelijk.''