AMSTERDAM - Spanje kan aankloppen bij het Europese noodfonds voor de euro (ESM), als het land de herkapitalisatie van zijn banken niet kan dragen.

Vanuit dat fonds moet echter geen directe steun aan de banken worden verleend. Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager donderdag tijdens een discussie bij de Universiteit van Amsterdam.

''Het fonds is groot genoeg voor steun aan Spanje'', stelde De Jager. ''Nederland heeft er belang bij als Spanje overeind blijft. Onze exposure op Spanje is heel groot.''

Spaanse banken moeten volgens De Jager echter niet in staat worden gesteld om direct aan te kloppen bij het noodfonds, omdat hiermee de risico's van die banken direct bij de Nederlandse belastingbetaler terechtkomen.

Maatregelen

Als Spanje aanklopt voor financiële steun dan moet het land wel maatregelen treffen om de arbeidsmarkt te hervormen en de hoge jeugdwerkloosheid tegen te gaan, benadrukte De Jager.

De Spaanse banken moeten na herkapitalisatie het eigen vermogen op een ''solide'' manier beleggen, zei De Jager verder.

Voorstander

De minister is een voorstander van een Europese bankentoezichthouder die daarop kan toezien. Een Europees gedeeld depositogarantiestelsel noemde hij echter ''meer iets voor de langere termijn''.

Europa moet zich volgens De Jager nu niet te veel verliezen in vergezichten. ''Een discussie over langetermijnzaken zoals het instellen van een Europese minister van Financiën dreigt de focus van het blussen van de brand af te halen.''

Alles over de schuldencrisis op onze special