MADRID - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat de kosten van het redden van de Spaanse banken op 40 tot 80 miljard euro.

Dat meldde de Spaanse krant ABC donderdag. De krant beriep zich op een rapport dat het IMF maandag presenteert, waarin verschillende scenario's voor de bankensteun worden geschetst.

In een scenario dat uitgaat van de huidige situatie in Spanje lopen de kosten op tot 40 miljard euro.

Bij een diepe recessie, waarbij de gehele Spaanse bankensector moet worden gesteund, kan de rekening oplopen tot 80 miljard euro. Dit scenario zou door het IMF echter onrealistisch worden genoemd.

S&P

De Spaanse regering gaf woensdag aan dat ze de conclusies van het IMF en andere onafhankelijke onderzoekers in de komende 2 weken afwacht, voordat er beslissingen worden genomen over de manier waarop de banken worden gesteund.

Kredietbeoordelaar Standard & Poors (S&P) zei donderdag dat de verliezen van de Spaanse banken dit jaar kunnen oplopen van 80 tot 120 miljard euro. Als deze verliezen dit jaar worden genomen, zullen de banken zeker behoefte hebben aan ''substantiële hulp als ze willen blijven voldoen aan de minimale kapitaaleisen''. Dat verhoogt de kans dat de banken steun zullen krijgen van de Europese Unie, denkt S&P.

Alles over de schuldencrisis in de special