AMSTERDAM – Luchtvaartmaatschappij KLM wil de lonen van het personeel de komende jaren bevriezen.

Dat blijkt uit bezuinigingsvoorstellen aan de vakbonden, zo bevestigt een woordvoerder van KLM tegenover NU.nl. De vakbonden zijn het niet eens met de voorstellen.

"We gaan 14 en 15 juni weer om tafel met de bonden", zegt de woordvoerder. "Het zijn tot nu toe constructieve gesprekken geweest en we gaan ervan uit dat dat dan weer het geval zal zijn."

Twee weken geleden werd al duidelijk dat KLM structureel 1,1 miljard euro per jaar meer moet overhouden dan nu het geval is.

Hiervan moet 400 miljoen euro komen uit extra inkomsten door bijvoorbeeld passagiers te laten betalen voor extra comfort tijdens de vlucht. 700 miljoen euro wil KLM halen uit besparingen op onder meer personeel.

Brandstofprijzen

In het FD stelt de Vereniging van Hoger KLM Personeel (VHKP) dat niet het personeel de grote boosdoener is in de kosten, maar de brandstofprijzen. De FNV vindt dat het grondpersoneel onevenredig hard getroffen wordt in de maatregelen.

De 1,1 miljard die KLM bij elkaar wil schrapen is ongeveer de helft van de opdracht die Air-France-KLM zichzelf als geheel heeft gesteld: 2 miljard euro bezuinigen. Hogere kosten voor brandstof en de schuld drukken zwaar op de balans. Vorig jaar verloor het concern 1 miljard euro.