JERUZALEM - Een Nederlandse investering van enkele miljoenen in een containerscanner moet de export van Palestijnse goederen vanuit de Westelijke Jordaanoever naar Jordanië met een derde laten groeien.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken tekende woensdag een overeenkomst voor de aanschaf.

De controle van vrachtwagens door de Israëlische douane is nu nog een tijdrovende kwestie aan de grens bij de Allenby-brug. De nieuwe scanner moet dit proces flink versnellen. Het duurt nu nog uren om een vrachtwagen te controleren.

Een Israëlische functionaris sprak woensdag de hoop uit dat het aantal trucks dat de grens passeert zal groeien van de huidige 20.000 naar 50.000 vrachtwagens.

Ook moet er straks een grotere variëteit aan goederen de grens over gaan. Nu exporteren de Palestijnen vanuit de Westoever vooral steen, marmer, meubilair en glas. Met de komst van de scanner kunnen ook verse producten zoals groente en fruit worden uitgevoerd.

Veiligheid

Maar het mes snijdt aan twee kanten, aldus Rosenthal. Want de nieuwe container vergroot de veiligheid voor Israel omdat op het nieuwe apparaat veel meer te zien is dan met de scanner die er nu staat. Israel steekt er ook geld in. Het gaat de faciliteit bouwen waarin de containerscanner komt te staan.

Voor het project werken Israël, de Palestijnse Autoriteit, Jordanië en het Kwartet (VS, Rusland, VN en EU) samen. Alle partijen waren woensdag aanwezig bij een ceremonie bij de grensovergang.

Rosenthal sprak daar van een ''prachtige samenwerking''. Over een tweede containerscanner betaald door Nederland wordt al overlegd. De Palestijnse Autoriteit wil graag dat die komt te staan bij een grensovergang met Gaza.

De scanner wordt eigendom van de Palestijnse Autoriteit, maar de Israëlische douane gaat het apparaat bedienen. Het wordt mogelijk volgend jaar al operationeel, maar dat hangt af van hoe snel de Israëli's te werk gaan.