AMSTERDAM - Apple en Google zijn momenteel de aantrekkelijkste werkgevers onder Nederlandse studenten.

Dat blijkt uit onderzoek van Universum, een Zweeds Employer Branding adviesbureau.

Universum maakt jaarlijks een ranglijst op basis van de aantrekkelijkheid en merkkracht dat een bedrijf als werkgever in Nederland heeft

Apple is de populairste werkgever onder economiestudenten. Bij studenten met een technische studie is Google lijstaanvoerder. In 2011 was Google nog de favoriet onder de economiestudenten. Philips was toen het populairst onder de techneuten.

De top tien aantrekkelijkste bedrijven onder economiestudenten

De gegevens zijn afkomstig van Universum. Download de data hier. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Heineken

Ook de Nederlandse bedrijven blijven er goed op staan. Zo neemt Heineken de tweede plaats in achter Apple onder de econonmiestudenten, gevolgd door KLM (4), Unilever (6) en Rabobank (7).

Philips (2) blijft onder de technologiestudenten bovenin meedraaien. Ook Shell (4), Rijksoverheid (6), TNO (7) en KLM (8) doen het goed.

De top tien aantrekkelijkste bedrijven onder techniekstudenten

De gegevens zijn afkomstig van Universum. Download de data hier. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Crisis

De crisis die Europa in zijn greep houdt, laat zijn sporen na in de voorkeuren en carrièreverwachtingen van studerend Nederland. Vooral banken verliezen veel aanzien onder de economiestudenten. Ook de management consulting-industrie daalt voor het vijfde jaar op rij in populairiteit.

Daarentegen zijn het juist de drankenindustrie, verzekeringsmaatschappijen en nutsbedrijven die het huidige economische klimaat in hun voordeel benutten.

Uit het onderzoek van Universum bleek tevens dat Nederlandse studenten 'ondernemend zijn' belangrijker vinden dan hun Duitse collega's. Dit wordt gezien als het belangrijkste carrièredoel.