BRUSSEL - Corruptie brengt grote schade toe aan landen in Europa en kan het economisch herstel flink vertragen. 

Met name in de zuid-Europese landen is omkoping een probleem, maar ook in andere Europese landen speelt corruptie een negatieve rol.

Dat schrijft de organisatie Transparancy International in een rapport dat woensdag is verschenen.

Landen met een zwakke anticorruptiewetgeving hebben op dit moment veelal de grootste problemen met hun economie. De toch al slinkende overheidsgelden worden als gevolg van duistere praktijken slecht besteed en vaak ook nog afgeroomd, aldus Transparancy International. Controle is zwak en meestal niet onafhankelijk.

Privatiseringsprojecten vormen een vruchtbare bodem voor corruptie. De grote privatiseringen die er in Griekenland en Portugal aan moeten komen, vormen dan ook een groot risico voor deze landen. ''De overheid verdient dan lang niet genoeg geld aan de privatisering'', waarschuwt de Transparancy International. 

Nederland

Het probleem is echter niet beperkt tot de landen rond de Middellandse Zee. In veel landen werken de instellingen die corruptie moeten bestrijden onvoldoende of is de wetgeving niet scherp genoeg. Het rapport zegt bijvoorbeeld dat corruptiebestrijding in Nederland over het algemeen goed werkt, maar dat de regelgeving wat betreft de financiering van politieke partijen die geen bijdrage krijgen van de overheid ,,volledig ontoereikend'' is.

In Frankrijk zijn onder meer de regels voor schenkingen en lobbyisten onduidelijk en ook in Zweden en Zwitersland zijn er bijvoorbeeld onvoldoende richtlijnen voor donaties aan politieke partijen.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier