AMSTERDAM - Leden van FNV Spoor dreigen massaal te staken uit protest tegen de bezuinigingsplannen uit het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

De vakbond kreeg binnen enkele dagen honderden reacties van leden die hun bezorgdheid uitspraken en FNV Spoor opriepen in actie te komen.

De FNV-leden vragen om een duidelijke stellingname tegen de plannen. Een groot aantal leden is van mening dat de bond desnoods over moet gaan tot landelijke stakingsacties om de politiek op andere gedachten te brengen.

Ook bij andere FNV-bonden bestaat veel verzet tegen de plannen van de vijf partijen, aldus een woordvoerster van de vakcentrale FNV dinsdag. ''We richten ons eerst op de politiek, maar als dat niet helpt sluiten we acties zeker niet uit. We denken daar al vast over na.'' Volgens haar moet daarbij niet alleen worden gedacht aan stakingen.

Ontslagrecht

FNV-leden zijn boos over de versoepeling van het ontslagrecht. Ook zijn ze niet te spreken over het verhogen van de pensioenleeftijd en de afschaffing van de fiscale vrijstelling van de reiskostenvergoeding.

De woordvoerster van de vakcentrale FNV ziet op sommige terreinen overigens al ''terugtrekkende bewegingen'' in de politiek. Ze wijst erop dat het belasten van de reiskostenvergoeding pas na de landelijke verkiezingen van september in de Tweede Kamer behandeld wordt.

Complexe ingreep

Volgens staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) gebeurt dat omdat het om een complexe ingreep gaat. Hetzelfde geldt voor het plan om de renteaftrek voor aflossingsvrije hypotheken te schrappen. Beide maatregelen komen in het najaar aan de orde in het Belastingplan voor 2013.