UTRECHT - Studenten zijn erg tevreden over hun stage, maar minder over de begeleiding door de opleiding.

Dat blijkt uit de Nationale Stagemonitor 2012 van arbeidsbemiddelingsbureau Laurens Simonse Groep. De resultaten worden donderdag in Utrecht gepresenteerd tijdens het seminar Nederland Stageland.

De hulp die studenten vanuit hun opleiding kregen bij de zoektocht naar een geschikte stageplek, werd door de ruim duizend ondervraagden beoordeeld met een kleine voldoende.

De begeleiding vanuit de opleiding tijdens de stage kreeg een 5,8 als cijfer. De begeleiders van het bedrijf waar de studenten stage liepen, werden wel hoog gewaardeerd, namelijk met een 7,2 als cijfer.

Ontwikkeling

Vrijwel alle studenten noemen de stage enorm belangrijk voor hun ontwikkeling. Bijna de helft van de voor het onderzoek ondervraagde stagiaires kreeg na afloop een baan aangeboden bij het bedrijf waar ze stage hadden gelopen.

Een aantal had ook vervelende ervaringen: een kwart van de stagebegeleiders gaf aan dat de studenten klussen onder hun niveau kregen. Sommigen werden ingezet voor het halen van koffie of kregen te maken met machtsmisbruik, vervelende opmerkingen of werden genegeerd.

De gemiddelde stagevergoeding ligt tussen de 200 en 400 euro. Hoewel veel stagiaires dat te laag vinden, valt er nauwelijks over te onderhandelen.