AMSTERDAM - De vier grote brouwerijen in Nederland en België worden voor de rechter gesleept om het cafébazen makkelijker te maken een claim in te dienen vanwege het 'bierkartel'.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een dagvaarding laten uitgaan naar Heineken, Grolsch, Bavaria en het Belgische Inbev. KHN wil dat de Nederlandse rechter een eerdere EU-veroordeling wegens kartelvorming bevestigt.

"Daarna is het aan individuele ondernemers om een schadevergoeding te eisen", aldus KHN-directeur Lodewijk van der Grinten. Kroegbazen die een claim willen indienen, moesten dit tot op heden via Brussel doen.

KHN vindt dat er weinig is veranderd sinds de brouwers in 2007 door de Europese Commissie werden veroordeeld. "De brouwers doen niets en dat zijn we nu beu", zegt Van der Grinten.

Ongezond

Er is volgens de brancheorganisatie sprake van een "volstrekt ongelijke en ongezonde verhouding" tussen brouwers en ondernemers. "Ondernemers zitten klem in een verstikkende greep van het brouwerijregime en dat heeft ook zijn weerslag op de consument, die te veel moet betalen voor zijn biertje.'

KHN wil meer transparantie en concurrentie op de biermarkt. "Dat betekent dat we naar een situatie toe moeten waarbij brouwers niet langer fungeren als financier en pandjesbaas. En dat in ieder geval de afnameverplichting voor onbepaalde tijd, als je in pand van de brouwer zit of van de brouwer huurt, verdwijnt.'