PARIJS - Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is niet uitgesloten als het land er niet in slaagt de bezuinigingsmaatregelen door te voeren die zijn vereist in ruil voor de miljardensteun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dat zei de Franse minister Pierre Moscovici van Financiën zondag in een interview met een Franse tv-zender.

De vraag of Griekenland dan in de eurozone kan blijven, komt dan ''zonder twijfel'' aan de orde, aldus de bewindsman. Hij zei te hopen dat Griekenland binnenboord blijft.

Moscovici reageerde op uitspraken van de Alexis Tsipras, leider van de Griekse radicaal-linkse partij Syriza. Die zei vrijdag dat hij de afspraken met Griekenlands geldschieters wil schrappen als hij aan de macht komt.

Syriza kwam bij de Griekse parlementsverkiezingen op 6 mei verrassend als tweede partij uit de bus. Omdat het op basis van de verkiezingsuitslag niet lukte een regeringscoalitie te vormen, moeten de Grieken op 17 juni opnieuw naar de stembus.

Bepalend

De uitslag van die verkiezingen is bepalend voor het antwoord op de vraag of Griekenland zal voldoen aan de eisen van de EU en het IMF.

Alles over de situatie in Griekenland in ons dossier