AMSTERDAM – De Britse centrale bank, de Bank of England (BoE), zou overwegen 50 miljard pond extra in de economie te pompen.

Dat schrijven diverse Britse media, waaronder The Sunday Times en The Sunday Telegraph.

De Britse centrale bank komt meer en meer onder druk te staan om drastische maatregelen te nemen om de economie te laten groeien, stellen vooraanstaande economen.

Zij vermoeden dat de centrale bank de economie een duwtje in de rug zal geven met een extra 50 miljard pond. Ook wordt er gespeculeerd over een mogelijke renteverlaging. De rente staat momenteel al op het historisch lage niveau van 0,5 procent.

Recessie

Het monetaire beleidscomité van de centrale bank, dat besluiten neemt over dergelijke maatregelen, komt woensdag en donderdag bijeen. Op die dagen komen er ook belangrijke nieuwe economische macrocijfers naar buiten.

De Britse economie verkeert officieel in een recessie. Onlangs werd bekend dat de Britse economie in het eerste kwartaal sterker is gekrompen dan eerder werd gedacht (0,3 versus 0,2 procent).

Afgelopen vrijdag liet de inkoopmanagersindex (PMI) van de maand mei een van de scherpste dalingen van de laatste 20 jaar zien.