AMSTERDAM – Duitsland heeft nog drie maanden de tijd om de eurozone te redden en een 'verloren decennium' te voorkomen.

Die waarschuwing uitte de Amerikaanse miljardair George Soros dit weekeinde op het jaarlijkse economie-evenement in het Italiaanse Trento, waar hij te gast was.

Soros voorspelt dat de Griekse crisis komend najaar tot een climax zal komen. Dat betekent dat de autoriteiten volgens hem nog drie maanden de mogelijkheid hebben “hun fouten te corrigeren en de huidige trends te keren”. Met autoriteiten doelt hij vooral op de Duitse overheid en centrale bank.

Trage aanpak

Europese beleidsmakers hebben de crisis in zijn ogen verergerd door hun trage aanpak en door een bankenprobleem met een begrotingsprobleem te verwarren. De invloedrijke financier stelde in zijn toespraak dat de beleidsmaatregelen die bedacht werden niet meer effectief waren tegen de tijd dat ze “eindelijk" uitgevoerd werden.

Zijn opmerkelijke stelling is dat de Europese Unie op zichzelf al een zeepbel is. Tijdens de economische hoogconjunctuur was de EU volgens hem "onrealistisch maar ongelooflijk aantrekkelijk".

Duits rijk

Toch gelooft Soros in het voortbestaan van de Europese muntunie. Het opbreken daarvan zou alle landen, en ook Duitsland, duur komen te staan.

Volgens de miljardair zal Duitsland het noodzakelijke doen om de euro veilig te stellen, maar ook niet meer dan dat. “Met als resultaat een door Duitsland gedomineerde eurozone met steeds grotere verschillen tussen schuldeisers en schuldenaars."

Alles over de schuldencrisis