AMSTERDAM – De Spaanse premier Mariano Rajoy pleit voor de oprichting van een Europese begrotingsautoriteit. Verder zou Spanje de hulp ingeroepen hebben van de vier grote accountants om het financiële systeem aan een gezondheidscheck te onderwerpen.

De vier grote accountantsorganisaties PwC, Ernst & Young, Deloitte en KPMG zouden naar Madrid gehaald worden om met name de gezondheid van regionale banken en kredietverstrekkers onder de loep te nemen, schrijft de Britse krant The Sunday Times.

Dit nieuws volgt op het pleidooi van de Spaanse premier Rajoy voor de oprichting van een centrale begrotingsautoriteit in Europa. Dat orgaan zou de financiën van de eurolanden moeten gaan beheren.

Schuldpapier

Rajoy stelde dat de oprichting daarvan een sterk signaal is richting de financiële markten over het voortbestaan van de euro, aldus persbureau Reuters. Rajoy deed zijn uitspraken zaterdag op een bijeenkomst in Catalonië.

Die begrotingsautoriteit zou ook verantwoordelijk moeten worden voor het toezicht en beheer van Europees schuldpapier. Het opzetten van een begrotingsorgaan vergt mogelijk wel wijzigingen in de bestaande Europese verdragen.

Het is niet voor het eerst dat een Europese leider oproept een centraal begrotingsorgaan in het leven te roepen. Wel zetten de financiële problemen van Spanje en de omvang van het land vaart achter plannen voor oprichting van een fiscale en bankenunie in Europa.

Alles over de schuldencrisis