AMSTERDAM - De druk op de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) om te stoppen met juridische procedures tegen supermarktconcern Ahold neemt steeds verder toe. Advocaat O. Hammerstein kondigde donderdag aan de VEB namens een grootaandeelhouder voor de rechter te dagen.

De VEB heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam gevraagd een onderzoek te beginnen naar wanbeleid bij het supermarktconcern. Als daar uitkomt dat er wanbeleid is gevoerd, staat de deur open voor een schadevergoeding. Verder startte de belangenvereniging van de kleine belegger een zogeheten jaarrekeningprocedure. Het doel hiervan is de vernietiging van de jaarrekeningen vanaf 1998.

De grootaandeelhouder die door Hammerstein wordt vertegenwoordigd, vastgoedondernemer en LPF-geldschieter C. Thünnessen, is bang dat door deze acties zijn stukken minder waard worden.

Er lijkt steeds meer weerzin te komen tegen de aanval van de VEB op Ahold. Woensdag liet de verzekeraar Delta Lloyd, grootaandeelhouder van het supermarktconcern met een belang van ruim 5 procent, weten er niets in te zien. "De VEB overspeelt haar hand", stelde bestuursvoorzitter Niek Hoek.

Volgens Hoek lopen er al genoeg onderzoeken naar het schandaal bij Ahold en kosten de verzoeken bij de Ondernemingskamer extra geld.

Eerder al vroeg Ahold aan de VEB om de procedures te staken. De zaken zijn "niet in het belang van aandeelhouders" en "contraproductief", verklaarde Ahold in januari. Bij de VEB was donderdag niemand bereikbaar voor commentaar.