AMSTERDAM – Het wordt steeds waarschijnlijker dat Cyprus als vierde land binnen de eurozone een beroep zal moeten doen op het Europese noodfonds.

Dat zou deze maand al kunnen gebeuren, schrijft The Wall Street Journal zaterdag.

Het land verkeert al langer in moeilijkheden, met name door de blootstelling van de banken aan de Griekse schuldenberg.

Kredietbeoordelaars schroefden de afgelopen maanden meerdere keren hun beoordelingen omlaag. Door de verlaging van de kredietwaardigheid is de rente op Cypriotische staatsobligaties fors gestegen.

Nieuwe maatregelen

Volgens de Amerikaanse zakenkrant zijn politici in Cyprus de afgelopen dagen in de weer geweest het volk voor te bereiden op een Europese reddingsactie in de nabije toekomst.

Ook zal het land binnen nu en tien dagen een nieuw pakket aan maatregelen bekend gaan maken, schrijft The Wall Street Journal.

Kleiner

Volgens prognoses van de Cypriotische overheid groeit de economie van het land dit jaar met 0,8 procent. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt echter dat een krimp met 1,2 procent waarschijnlijker is.

Eerder moesten Griekenland, Ierland en Portugal voor steun aankloppen bij het noodfonds. Wel is de economie van Cyprus relatief klein en ook de overheidsschuld van het land is een stuk kleiner dan bijvoorbeeld die van Ierland.

Alles over de schuldencrisis