Shell verbaasd over berichtgeving olielek Nigeria
Het VARA-radioprogramma Vroege Vogels maakte op basis van een interim-rapport, melding van een olielek in het Nigeriaanse dorp K-Dere dat onder de verantwoording van Shell viel. De pijpleiding was namelijk gaan lekken als het gevolg van roest.
Een woordvoerder van Shell laat weten dat roest inderdaad de oorzaak was van het olielek. De vermeende geheimhouding wordt echter betwist, omdat het document waarover Vroege Vogels beschikt openbaar is op de website van de oliemaatschappij. Net als de interne documenten die gaan over voorgaande olielekken.
Een woordvoerder van Shell in Nigeria meldde na de ontdekking van het lek op 7 mei, dat ze net twee lekken hadden gerepareerd die veroorzaakt waren door vernieling. Nu was er dus weer sprake van een gat in de pijpleiding.
Olie
In het rapport wordt op basis van onderzoek van lokale autoriteiten gemeld dat er tien vaten olie zouden zijn gelekt. Dat zou neerkomen op zo’n 1600 liter. In eerdere berichtgeving wordt gesproken van een verspilling van 10.000 liter op basis van informatie van Shell zelf. De oliemaatschappij zegt echter niet gehoord te zijn.
Schoonmaken
Shell geeft toe verantwoordelijk te zijn voor het lek en betreurt de gang van zaken. Ook over het schoonmaken bestaat onduidelijkheid. Volgens de woordvoerder van Shell is er voor zover hij weet nog niet begonnen met het opruimen van de olie en de veroorzaakte verontreiniging. Shell zelf zegt geen toegang tot het gebied te krijgen door toedoen van de plaatselijke gemeenschap.
Elena Lindemans, die namens Vroege Vogels verslag deed, was ruim een maand geleden in K-Dere en zei geschokt te zijn door wat ze aantrof. De gevolgen van het olielek waren volgens Lindemans nog duidelijk zichtbaar.
Rechtszaak
De oliewinning van Shell in Nigeria ligt al langer onder vuur. Vooral Amnesty International en Milieudefensie hebben kritiek op het gedrag van het olieconcern in de olierijke Nigerdelta. De bevolking zou blootstaan aan onder meer vervuild drinkwater en besmet voedsel.
In oktober dient een rechtszaak aangespannen door Milieudefensie en Nigeriaanse boeren en vissers. Daarin wordt geëist dat Shell de olievervuiling in de Nigerdelta opruimt, de getroffenen compenseert en nieuwe lekkages uit haar pijpleidingen voorkomt.
Ondanks de negatieve verhalen verwacht Nigeria in juni de licentie van Shell voor oliewinning in het land te vernieuwen.