BERLIJN - Duitsland lijkt bereid te zijn Spanje meer tijd te geven om zijn begrotingstekort tot de norm van 3 procent terug te brengen. 

Opmerkingen van de woordvoerder van de Duitse minister van Financiën vrijdag wijzen er op dat Berlijn gehoor wil geven aan de oproep van de Europese Commissie, eerder deze week, om Spanje flexibel tegemoet te treden.

Zegsman Johannes Blankenheim zei vrijdag dat Duitsland ''begrijpt dat het voor Spanje, door de negatieve economische ontwikkeling, moeilijk zal zijn om de gestelde doelen te halen''.

Op de vraag of hij daarmee Spanje meer tijd wil geven, antwoordde Blankenheim ''ik denk dat ik dat heb gezegd''.

Spanje heeft al een begroting ingediend waarbij het tekort al in 2013 tot 3 procent wordt teruggebracht. Maar doordat het land in een recessie verkeert, wordt dat doel moeilijk haalbaar, ook omdat het tekort over 2011 hoger bleek dan verwacht.

Op koers

De Spaanse minister van Financiën Cristobal Montoro gaf vrijdag aan dat de Spaanse regio's op koers liggen om dit jaar aan de doelstelingen voor hun tekorten te voldoen.

De grote tekorten van de autonome regio's zijn de belangrijkste reden dat Spanje er vorig jaar niet in slaagde zijn tekort zover terug te dringen als eerder werd beloofd.

Rente

De grote zorgen over de financiële toekomst van Spanje hebben de rente op Spaanse obligaties fors opgejaagd. Het rendement op 10-jarige Spaanse leningen bedroeg vrijdagmiddag ruim 6,5 procent.

Daarmee komt de rente dicht bij het niveau dat Griekenland, Portugal en Ierland dwong om Europese steun aan te vragen, omdat ze op de markt niet meer tegen houdbare tarieven konden lenen.

De hoge rente zorgt ervoor dat er met spanning wordt gekeken naar de veiling van nieuwe lange leningen donderdag. Spanje brengt dan onder meer nieuwe 10-jarige leningen op de markt.

Dossier schuldencrisis