MILAAN - Het werkloosheidspercentage in Italië is in april opgelopen tot 10,2 procent.

Dat bleek vrijdag uit officiële cijfers. Sinds het begin van de maandelijkse meting in januari 2004 is het werkloosheidspercentage nog nooit zo groot geweest.

Voor maart werd het geschatte werkloosheidspercentage door het nationaal statistisch bureau bijgesteld van 9,8 tot 10,1 procent. De Italiaanse economie verkeert momenteel in een recessie.

In april gingen 28.000 banen verloren. De werkloosheid onder jongeren nam echter iets af van 35,9 procent in maart tot 35,2 procent in april.

Europa

In de eurozone is de werkloosheid in april stabiel gebleven ten opzichte van maart. Van de beroepsbevolking had 11 procent geen werk. Dat maakte het Europese bureau voor de statistiek Eurostat vrijdag bekend.

Voor maart werd eerder een werkloosheid van 10,9 procent gemeld. Het percentage over april is exact gelijk aan de gemiddelde verwachting van economen. In april 2011 zat 9,9 procent van de beroepsbevolking in de 17 eurolanden zonder werk.

Eurostat schat dat de eurozone in april van dit jaar in totaal 17,4 miljoen werklozen telde, 110.000 meer dan in maart en 1,8 miljoen meer dan een jaar eerder. Oostenrijk (3,9 procent) kende de laagste werkloosheid, gevolgd door Luxemburg en Nederland (beide 5,2 procent).

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier