AMSTERDAM - Ondernemers zouden hun naam en logo beter moeten beschermen.

Onderzoek van de Kamer van Koophandel wijst uit dat veel ondernemers ten onrechte denken dat ze de bescherming van hun naam goed hebben geregeld als ze de handels- of domeinnaam hebben geregistreerd.

Maar zo'n registratie zorgt niet voor bescherming als een ander die naam al als merknaam heeft geregistreerd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE), waarschuwt de Kamer van Koophandel vrijdag.

Beschermen

Inschrijven bij de BBIE is ook de enige manier om logo's te beschermen, maar weinig ondernemers hebben hun naam of logo daadwerkelijk geregistreerd in dit merkenregister.

Onderzoek onder de bijna 7000 leden van het ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel geeft aan dat een op de tien ondernemers wel eens een conflict heeft gehad over een handels-, merk- of domeinnaam. 62 procent van de ondernemers gebruikt één of meer namen om producten of diensten onder de aandacht van klanten te brengen.

Een kwart van hen heeft de die namen beschermd, vier op de tien niet en drie op de tien ondernemers weet niet of de naam is beschermd. De meesten kijken vooraf wel in het handelsregister of een naam al in gebruik is, maar slechts een minderheid (20 procent) kijkt in het juiste register, de BBIE.