DEN HAAG - KPN gaat onderzoek doen naar de verkoop van het Duitse onderdeel E-Plus om meer waarde te creëren voor aandeelhouders.

Daarmee wil het bedrijf aandeelhouders overtuigen om niet in te gaan op het bod van het Mexicaanse América Móvil op 27,7 procent van de aandelen.

De NOS meldde vrijdag, zonder bronnen te vermelden, dat KPN al in vergevorderde gesprekken zou zijn met het Spaanse Telefónica over de verkoop van E-Plus. KPN wilde hier geen commentaar op geven.

Te laag

KPN herhaalde vrijdag het bod van de Mexicanen van 8 euro per aandeel te laag te vinden. Hoewel het aandeel KPN momenteel onder de 8 euro ligt, denkt het bedrijf meer waarde uit het bedrijf te halen. ''2012 is een overgangsjaar'', zei topman Eelco Blok in een toelichting.

América Móvil heeft volgens KPN niet positief gereageerd op de voorstellen van KPN. Daarbij ging het volgens KPN vooral om voorstellen van KPN met betrekking tot het stemrecht bij de aandeelhoudersvergadering. De onderliggende intenties van het bedrijf van miljardair Carlos Slim zouden volgens KPN onduidelijk zijn.

Base

Eerder werd al bekend dat KPN overweegt het Belgische onderdeel Base te verkopen. Volgens het telecombedrijf worden ''alle strategische opties'' onderzocht, inclusief de verkoop van KPN in zijn geheel.

Een tijdslijn voor eventuele verkoop van onderdelen kon topman Eelco Blok vrijdag in een toelichting niet geven.

China

KPN zoekt actief naar investeerders in China en het Midden-Oosten die een belang van meer dan vijf procent in het telecombedrijf willen nemen. Financieel directeur Erik Hageman heeft begin dit jaar zelfs al gesproken met het grote Chinese investeringsfonds CIC. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van ingewijden.

KPN wil meer langetermijnaandeelhouders, en zou de staatsinvesteringsfondsen in het Midden-Oosten en China als goede kandidaten daarvoor zien. Op dit moment is het merendeel van de aandelen KPN in handen van Amerikaanse en Britse institutionele beleggers. Die houden volgens de krant hun aandelen gemiddeld zes maanden vast.

Strategie

De zoektocht naar nieuwe aandeelhouders heeft te maken met de nieuwe strategie van KPN. Het bedrijf heeft zijn aandeleninkoop stopgezet en maakt meer geld vrij voor investeringen. Een dergelijk beleid is aantrekkelijk voor aandeelhouders die voor een langere periode willen instappen.