AMSTERDAM - De werknemers van Nedcar in Born leggen dondermiddag het werk neer omdat de eigenaar van de fabriek Mitsubishi weigert de onderhandelingen over een sociaal plan te hervatten.

Dat liet bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten donderdag weten.

Het huidige sociaal plan loopt tot het einde van het jaar. Omdat de fabriek dicht gaat als er voor die tijd geen koper wordt gevonden, willen de vakbonden dat er snel een nieuwe sociaal plan komt voor de 1500 Nedcar-werknemers. Mitsubishi liet afgelopen vrijdag een ultimatum verlopen om de onderhandelingen daarover te hervatten.

"Tijdens een bijeenkomst met de werknemers en de bonden hebben we de werknemers opgeroepen vanmiddag naar huis te gaan en niet meer te gaan werken", aldus Van Rees.

De vakbondsbestuurder houdt er rekening mee dat Mitsubishi zijn poot stijf houdt en dat er meer werkonderbrekingen volgen. "Maar morgen wordt er gewoon gewerkt."

Ondertussen blijven de vakbonden betrokken bij gesprekken met overnamekandidaten. Volgens Van Rees wordt met meerdere partijen, waaronder de Eindhovense bussenfabrikant VDL, gesproken.