AMSTERDAM - De landen binnen de Europese Unie moeten hun banken meer dwingen om de financiën op orde te krijgen. Dat zei hoofd van de Europese Centrale Bank Mario Draghi donderdag tegenover het Europees Parlement.

Volgens Draghi is er 'vooruitgang geboekt op sommige vlakken, maar is er meer nodig'. De inspanningen die nog moeten worden gedaan, moeten volgens de Italiaan voldoende zijn om het vertrouwen in de financiële sterkte van de banken te herstellen.

Veel Europese banken worden op het moment gewantrouwd door beleggers. Spaanse banken hebben grote verliezen geleden vanwege de ingestorte vastgoedmarkt in het land.

Staatsobligaties

Vorige week moest de vierde bank van het land, Bankia, gered worden met negentien miljard overheidsgeld. Veel banken in de andere landen worden minder vertrouwd door hun grote blootstelling aan staatsobligaties in kwakkelende landen zoals Spanje en Portugal.

De Europese regeringen hebben de banken al gedwongen om hun kapitaalbuffers te versterken. Zo is de verhouding tussen het eigen kapitaal en de uitstaande leningen, de core-tier-1-ratio, vorig jaar opgetrokken naar negen procent. Verwacht wordt dat dit in de komende maanden verder wordt opgetrokken.

Twijfels over de financiering van banken blijven echter bestaan, zeker gezien veel instellingen afhankelijk zijn van de driejarige noodleningen van de Europese Centrale Bank die in december en februari verstrekt zijn.

Europese Commissie

Woensdag pleitte de Europese Commissie al voor een versterking van de Europese bankensector. De commissie suggereerde onder meer de oprichting van een Europese bankunie, die een gezamenlijke buffer moet aanleggen om slecht presterende banken op te vangen.