AMSTERDAM - De hogere slotstanden, maandag, op de Amerikaanse beurzen gaven dinsdagochtend de koersen op de Europese beurzen een zet in de rug. Ook een onverwacht gunstige ontwikkeling van de index voor het West-Duitse ondernemersklimaat zorgde voor een impuls.

Bekijk video

In Amsterdam zette de AEX-index koers naar de 490 punten. Tegen het eind van de ochtend noteerde de belangrijkste graadmeter van het Damrak 0,9 procent hoger op 489,21 punten. Of de stijging een opmaat is voor een doorstoot naar hogere sferen, is onzeker. "Op ligt een belangrijke tussenweerstand, waar de AEX echt doorheen moet om het vertrouwen van de handelaren te houden", stelde een analist.

Van de hoofdfondsen profiteerde KPNQwest het meest van de hogere Nasdaq. Het technologiefonds heeft de afgelopen weken een flinke veer moeten laten, waarbij het eenderde van zijn beurswaarde verloor. Analisten zien in de koerstijging van dinsdag, 10 procent op 4,17 euro, niet meer dan een technisch herstel.

Midkap

Het meeste nieuws kwam van de MidKap (middelgrote fondsen) en de lokale markt. Uitzendconcern Randstad meldde voorbeurs een behoorlijke winstval over 2001, maar op de schermen stond tegen het begin van de middag een 4,8 procent hogere koers van 13,60 euro. Beleggers putten kennelijk vertrouwen uit het al begonnen herstel op de Amerikaanse uitzendmarkt. Maar volgens sommige analisten maakt een zwaluw nog geen zomer. "Wij vinden het te vroeg, zeker omdat de eerste kwartalen van dit jaar op zijn minst niet best zullen zijn."

Softwareproducent Unit 4 Agresso zag in 2001 zijn nettowinst 17 procent dalen. De integratie van het Noorse Agresso, dat vorig jaar voor het eerst geheel in de cijfers werd meegenomen, kost meer moeite dan verwacht. De Sliedrechtse onderneming verloor 1,6 procent op 9,74 euro.

Op de lokale markt bleek Antonov spekkoper, 41,5 procent erbij op 92 eurocent. Autofabrikant Honda gaat als eerste mogelijk de automatische transmissie van Antonov in zijn modellen verwerken. Ook de andere beurzen in Europa waren positief gestemd. In Londen was de FTSE-index aan het eind van de ochtend 0,7 procent hoger. De CAC-index in Parijs won 1,3 procent, net als de DAX-index in Frankfurt.

Euro

Op de valutamarkten ging de koers van de euro ondanks de gunstige cijfers over het Duitse ondernemersklimaat wat omlaag. Tegen het middaguur werd 0,8690 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van 0,8715 op maandag.