ESSEN - Het Duitse nutsconcern RWE heeft zijn directievoorzitter, de Nederlander Harry Roels, vorig jaar een salaris betaald van 2,48 miljoen euro. Bovendien kreeg Roels bij zijn aantreden in februari 2003 aandelenopties plus een bedrag van ,5 miljoen euro.

De vergoeding houdt verband met het mislopen van aanspraken toen Roels zijn vorige werkgever, Shell, verliet. Dit staat in het jaarverslag van RWE dat donderdag werd gepubliceerd. Het totale salaris voor de vierkoppige directie bedroeg vorig jaar 7,49 miljoen euro.

Uit de jaarcijfers blijkt dat RWE het afgelopen jaar zijn bedrijfsresultaat heeft weten op te voeren met 23 procent tot 5,6 miljard euro en heeft het daarmee beter gedaan dan analisten hadden voorzien. Vooral de elektriciteits- en de gassector leverden een bijdrage aan de winststijging.

Netto nam de winst evenwel af, met 9 procent tot 953 miljoen euro. Ondanks de daling was ook dit resultaat beter dan was verwacht. De jaaromzet is met 6 procent afgenomen tot 43,9 miljard euro. Het concern mikt voor dit jaar op een stijging van de nettowinst van 10 procent of meer. Bezuinigingen moeten daarbij helpen.

Topman Roels heeft zich voorgenomen de schulden van het concern, in totaal bijna 17,84 miljard euro, eind 2005 te hebben verminderd tot zeker 17 miljard euro. Woensdag werd bekend dat RWE zijn belang van 56 procent in het bouwconcern Hochtief heeft verkocht. Die verkoop levert ongeveer 900 miljoen euro op. Ook het belang van 50 procent in Heidelberger Druckmachinen, de grootste fabrikant van drukpersen ter wereld, wordt afgestoten.