AMSTERDAM - Aegon keert de compensatie voor klanten met een woekerpolis in een keer uit en verlaagt de kosten van beleggingsverzekeringen vanaf volgend jaar.

Dat maakte de verzekeraar donderdag bekend.

Het besluit komt voort uit een regeling die Aegon in 2009 trof met onder meer de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim om de kosten van beleggingsverzekeringen te beperken.

Einddatum

Daarbij werd afgesproken dat een eventuele tegemoetkoming op de einddatum van de polis zou worden berekend en aan de waarde van de polis zou worden toegevoegd. Dit gebeurt nu direct.

Aegon neemt hiervoor in het lopende kwartaal een last van 265 miljoen euro. Het bedrijf maakt daarnaast 125 miljoen euro vrij voor het verlagen van de kosten tot maximaal 1,25 procent van het belegde vermogen.

Aegon hoopt dat het besluit duidelijkheid geeft aan klanten, stelde directeur Marco Keim. ''Door de volledige tegemoetkoming direct in de polis te storten en de toekomstige kosten verder te beperken, weet de klant waar hij aan toe is. De klant kan nu een betere afweging maken over de toekomstige wensen en verwachtingen van zijn beleggingsverzekering.''

Profiteren

De Stichting Verliespolis liet weten verheugd te zijn met het besluit van Aegon om de kosten voor beleggingsverzekeringen te verlagen.

''Ook klanten die geen compensatie over het verleden ontvangen, kunnen hiervan profiteren'', aldus de stichting. ''De kosten voor de toekomst worden stevig gereduceerd, waardoor het rendement in de polissen aanzienlijk kan toenemen.''