ATHENE - De vier grootste banken van Griekenland hebben 3 maanden de tijd om hun herstructureringsplannen bekend te maken. Daarbij zullen vestigingen moeten sluiten en werknemers ontslagen worden.

Dat heeft de Griekse overheid woensdag gezegd.

De vier banken National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank en Alpha Bank kregen maandag 18 miljard euro aan noodkapitaal om hun buffers te versterken.

Het geld is bijeengebracht door het tijdelijke Europese noodfonds EFSF en via de Griekse overheid aan de banken verstrekt. De banken kregen harde klappen door de afgedwongen afschrijvingen op Griekse staatsleningen.

National Bank of Greece

National Bank of Greece meldde woensdag dat in het eerste kwartaal een verlies is geleden van 537 miljoen euro. De grootste bank van Griekenland moest onder meer extra geld opzijleggen voor verliezen op slechte leningen. In 2011 leed het bedrijf een verlies van liefst 12,3 miljard euro.

Piraeus, de op drie na grootste Griekse bank, maakte over het afgelopen kwartaal een verlies voor belastingen van 80 miljoen euro bekend. Vorig jaar ging Piraeus voor 6,3 miljard euro in het schip.

Klanten

Door de diepe crisis in het land en het mogelijk vertrek uit de euro hebben de banken in Griekenland de afgelopen tijd te maken gehad met grote geldopnames door verontruste klanten. Daardoor zagen de banken miljoenen euro's van hun rekeningen verdwijnen.

National Bank zei dat er nu voldoende middelen in kas zijn om met dit soort gebeurtenissen om te gaan en dat de kapitaalposities zijn hersteld. Ook Piraeus stelde dat er weer genoeg buffers zijn opgebouwd om aan de eisen te voldoen.

Alles over de situatie in Griekenland