"De kwaliteit en de service zijn in 2001 verder teruggelopen," aldus de NS

UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen

In 2001 kreeg de NS ruim 2,5 miljard euro in het laatje, dat is procent minder dan in het jaar ervoor. De opbrengsten in het reizigersvervoer blijven volgens de NS achter bij de verwachtingen. De kosten zijn door de verschillende noodgrepen en verbeterplannen om de dienstverlening op orde te krijgen flink gestegen.

"De kwaliteit en de service zijn in 2001 verder teruggelopen", aldus de NS. Het spoorbedrijf verwacht dat de "kwaliteitsinspanningen nog geruime tijd blijven drukken op het bedrijfsresultaat".

Slechte vooruitzichten

Het ziet ernaar uit dat dit jaar voor de NS financieel gezien een nog slechter jaar wordt dan 2001. Volgens financieel directeur, M. Niggebrugge, zullen de investeringen in zeer aanzienlijk zijn en zullen ook de kosten op een hoog niveau blijven.

De opbrengsten zullen daarentegen waarschijnlijk verder dalen. "Dat komt doordat we dit jaar geen prijsverhoging doorvoeren en de renteopbrengsten flink lager zullen zijn", aldus Niggebrugge maandag in een toelichting op de jaarcijfers.

Prijs kaartjes

De NS zal begin 2003 de prijs van de kaartjes gewoon weer verhogen. "We kunnen het niet volhouden dat niet te doen." Volgens Niggebrugge wordt wel rekening gehouden met het wegvallen van die verhoging dit jaar.

Eerder al zei NS dat dit het bedrijf structureel 45 miljoen euro per jaar kost. "Het wegvallen van de rente is een duidelijkere indicatie voor het resultaat over dit jaar", aldus de financiële man van de NS.

/DOSSIERDe NS