AMSTERDAM – Spanje staat op de eerste plaats van de lijst van EU-landen die de komende tijd extra in de gaten worden gehouden wegens het begrotingstekort, maar krijgt mogelijk wel een jaar respijt. Duitsland en Bulgarije doen het daarentegen wel goed, oordeelt de Europese Commissie.

Spanje krijgt waarschijnlijk wel een jaar extra van de Europese Unie om de begroting op orde te krijgen en het tekort onder de 3 procent uit te laten komen. "Spanje staat voor grote aanpassingsproblemen na het uiteenspatten van de huizenmarkt en de kredietbubbel", zei de Commissie in haar jaarlijkse rapport over de Spaanse economie.

De Spaanse bankensector blijft zeer kwetsbaar. De problemen in deze sector en de kosten voor de Spaanse overheid om die voor de ondergang te behoeden, is een factor die de Spaanse financieringskosten ''tot een bijna onhoudbaar niveau laten stijgen''.

Spanje wordt verondersteld zijn tekort van 8,9 procent vorig jaar te verlagen naar 3 procent van het bruto binnenlands product in 2013, maar worstelt tegen een berg van problemen. De Commissie verwacht dat het Spaanse tekort dit jaar op 6,4 procent uitkomt.

Waarschuwing

Van de 27 landen van de Europese Unie kregen 23 landen een waarschuwing om het begrotingstekort terug te dringen, waaronder Nederland. In de nieuwe aanbevelingen houdt de EU nog 21 landen in de gaten. Als de landen het begrotingstekort niet terugdringen, dreigt een boete.

De Commissie heeft kritiek geleverd op de plannen van Nederland om het begrotingstekort terug te dringen. De structurele hervormingen zijn ''relevant'', maar er wordt gevreesd voor de uitwerking ervan.

Naast Spanje houdt de Commissie nog 11 andere eurolanden extra in de gaten: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Finland, Frankrijk, Italië, Hongarije, Slovenië, Zweden en het Verenigd Koningkrijk.

Duitsland en Bulgarije

Duitsland en Bulgarije hebben hun begrotingstekorten weten terug te dringen tot onder de 3 procent en zijn van de tekortlijst geschrapt. Dat heeft José Manuel Barosso, voorzitter van de Commissie, woensdag laten weten bij de presentatie van de landenaanbevelingen in Brussel.

Duitsland heeft het begrotingstekort in 2011 teruggebracht tot 1 procent en dat zal naar verwachting verder zakken tot 0,9 procent dit jaar. Bulgarije had vorig jaar een begrotingstekort van 2,1 procent en ook dat tekort zal verder afnemen, zo is de prognose.

Zie ook: 'Europese Commissie stelt bankenunie voor'

Hongarije

Het enige land dat tot nu toe een boete opgelegd kreeg was Hongarije, dat miljoenen euro's aan Europees geld voor regionale ontwikkeling dreigde mis te lopen als het de begroting niet op orde zou brengen. De Commissie heeft nu positief geoordeeld over de plannen die het land indiende.

“We zijn er nog niet in Europa. We moeten onze inzet verdubbelen om de crisis het hoofd te kunnen bieden”, zo liet Barroso weten.