AMSTERDAM – Spanje krijgt waarschijnlijk een jaar extra van de Europese Commissie om hun begroting op orde te krijgen. Dit heeft eurocommissaris Olli Rehn woensdag laten weten bij de presentatie van de landenaanbevelingen.

Spanje staat op de eerste plaats van de lijst van EU-landen die de komende tijd extra in de gaten worden gehouden wegens het begrotingstekort. "Wij zijn er klaar voor om te overwegen Spanje meer tijd te geven'', aldus Rehn. Daarvoor moet Spanje wel eerst met een overtuigende begroting voor 2013 en 2014 komen.

Spanje wordt verondersteld zijn tekort van 8,9 procent vorig jaar te verlagen naar 3 procent van het bruto binnenlands product in 2013, maar worstelt tegen een berg van problemen. Voor dit jaar komt het tekort waarschijnlijk uit op 6,4 procent.

De werkloosheid in het Zuid-Europese land stijgt in 2013 waarschijnlijk naar 25,1 procent. Bovendien moet het land stappen ondernemen om het buitensporige uitgavepatroon van de autonome regio's aan te pakken.

Huizenmarkt

"Spanje staat voor grote aanpassingsproblemen na het uiteenspatten van de huizenmarkt en de kredietbubbel", aldus de Commissie.

''Belangrijke hervormingen zijn begonnen op het gebied van begrotingsconsolidatie, de financiële sector, pensioenen, arbeid en, tot op zekere hoogte, productmarkten'', signaleert de Commissie. Maar de Spaanse bankensector blijft zeer kwetsbaar, aldus het rapport.

Begrotingstekort

Van de 27 landen van de Europese Unie kregen 23 landen een waarschuwing om het begrotingstekort terug te dringen, waaronder Nederland. In de nieuwe aanbevelingen houdt de EU nog 21 landen in de gaten. Als de landen het begrotingstekort niet terugdringen, dreigt een boete.

Twaalf landen worden door de Commissie extra in de gaten gehouden. Daarvan zijn er over zes landen extra zorgen: naast Spanje ook Frankrijk, Cyprus, Italië, Slovenië en Hongarije. De andere zes landen die dringend hervormingen moeten doorvoeren zijn België, Bulgarije, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koningkrijk.

De Commissie heeft kritiek geleverd op de plannen van Nederland om het begrotingstekort terug te dringen. De structurele hervormingen zijn ''relevant'', maar er wordt gevreesd voor de uitwerking ervan.

Duitsland

Duitsland en Bulgarije worden door de Europese Commissie niet langer gewaarschuwd om hun begrotingstekort terug te dringen.

Deze landen hebben hun begrotingstekort weten terug te dringen tot 3 procent. Dit heeft José Manuel Barosso, voorzitter van de Commissie, woensdag laten weten bij de presentatie van de landenaanbevelingen in Brussel.

Hongarije

Het enige land dat tot nu toe een boete opgelegd kreeg van de Commissie was Hongarije, dat miljoenen euro's aan Europees geld voor regionale ontwikkeling dreigde mis te lopen als het de begroting niet op orde brengt. De Commissie heeft nu positief geoordeeld over de hervormingsplannen die het land indiende.

“We zijn er nog niet Europa. We moeten onze inzet verdubbelen, zowel op nationaal en Europees niveau om de crisis het hoofd te kunnen bieden”, zo liet Barroso weten.

Lees alles over de schuldencrisis

Bekijk alle landenaanbevelingen