BRUSSEL - De eurozone moet groei aanjagen om het vertrouwen van beleggers te herwinnen, maar de regio moet zich ook buigen over de herkapitalisatie van banken met geld uit het permanente noodfonds ESM.

Daarnaast moet gekeken worden naar de uitgifte van eurobonds en de oprichting van een bankunie. Die aanbevelingen deed de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, woensdag.

De aandelenmarkten veerden op na de aankondiging uit Brussel ook al betreft het geen formele voorstellen en zal er felle kritiek komen uit bijvoorbeeld Duitsland. Dat land is mordicus tegen eurobonds en een directe herkapitalisatie van banken met geld uit het ESM.

Beleggers maken zich al weken zorgen over de financiële situatie in Spanje. Het land heeft grote moeite om zijn begrotingstekort aan te pakken en moet nu geld aantrekken om het noodlijdende Bankia overeind te houden.

De bank vroeg vorige week om 19 miljard euro aan noodsteun. De Europese Commissie zei dat de vicieuze cirkel van leningen over en weer tussen zwakke banken en met schulden overladen overheden moet worden doorbroken.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier