AMSTERDAM - Nederlanders hebben veel vertrouwen in verpleegkundigen, maar tegelijkertijdminder vertrouwen in het Nederlandse gezondheidszorgbeleid. Dat blijkt uit het onderzoek 'European Trusted Brands 2002' van Reader's Digest.

In Europa vroeg Reader's Digest ruim 31.000 consumenten in 18 landen naarhun vertrouwen in het regeringsbeleid, instellingen en beroepen. Hetjaarlijkse onderzoek laat zien dat er in Nederland, naast een grootvertrouwen in verplegend personeel (94 procent), veel vertrouwen is in het werk vanpiloten (93 procent). Het beroep piloot werd in heel Europa hoog gewaardeerd metgemiddeld 89 procent van de stemmen.

Openbaar vervoer

Het vertrouwen in het openbaar vervoer is laag. Net als in Spanje enEngeland zegt maar bijna één op de vier Nederlanders hierin vertrouwen tehebben. Het gemiddelde vertouwen van Europeanen in het openbaar vervoer ligtmet 52% een stuk hoger. De media genieten het meeste vertrouwen inNederland. Zowel televisie als radio krijgen het vertrouwen van 81 procent van derespondenten, de dagbladen volgen in Nederland met 80 procent. In Europa heeftgemiddeld 60 procent vertrouwen in de dagbladen.