LONDEN - Mozambique heeft dinsdag ingestemd met de beoogde overname van de Britse bodemonderzoeker Cove Energy door het Thaise oliebedrijf PTT Exploration & Production (PTTEP).

In het Oost-Afrikaanse land liggen grote gasvelden waarin Cove belangen heeft. Het zijn de kroonjuwelen van het bedrijf waarop ook Shell aast.

PTTEP en Shell jagen al weken op Cove, dat aanvankelijk het bod van het Brits-Nederlandse concern steunde. Vorige week verhoogde het Thaise bedrijf echter zijn bod, waarna Cove zich daarachter schaarde.

Shell biedt vooralsnog 1,8 miljard dollar, PTTEP 1,9 miljard dollar. Het aandeel Cove sloot dinsdag in Londen op 257 pence, duidelijk boven het bod van PTTEP dat omgerekend 240 pence per aandeel is.

Interesse

Vorige week werd ook duidelijk dat Shell met zijn bod nauwelijks interesse wist te wekken bij de aandeelhouders van Cove.

Inclusief een belang van circa 4,38 procent dat in handen is van de top van dat bedrijf, kreeg Shell 4,83 procent van de aandelen aangemeld. Het Brits-Nederlandse concern opende daarop een tweede aanmeldingstermijn, die loopt tot 13 juni, maar verhoogde zijn bod vooralsnog niet.