MADRID - De Spaanse regering gaat het geld dat nodig is om de noodlijdende bank Bankia overeind te houden waarschijnlijk ophalen via de uitgifte van nieuwe staatsleningen. 

Dat zei een Spaanse regeringsbron dinsdag tegen persbureau Reuters.

''Er is een duidelijke voorkeur voor het ophalen van geld op de markt'', aldus de bron. ''De mogelijkheid om Bankia van overheidsobligaties te voorzien is marginaal.''

Maandag zeiden ingewijden dat Spanje Bankia wil steunen door de bank van staatsobligaties te voorzien, die kunnen dienen als onderpand voor leningen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Daardoor zou de ECB een grotere rol krijgen bij de redding van het Spaanse bankwezen.

Spaarbanken

Drie Spaanse regionale spaarbanken staan op het punt om samen te gaan. Dat bleek uit documenten die ze indienden bij de Spaanse financiële toezichthouder.

Liberbank, Ibercaja en Caja 3 zouden samen de op zes na grootste bank van Spanje willen vormen. De spaarbanken (caja's) zuchten onder een grote hoeveelheid leningen aan de ingestorte Spaanse vastgoedsector, waarvan het onzeker is of die ooit nog worden terugbetaald.

De drie banken hebben samen ongeveer 12 miljard euro aan slechte leningen op de balans staan.

Eerder vormden zeven caja's samen fusiebank Bankia.

Noodsteun

Door de kwetsbare positie van veel Spaanse banken neemt de kans toe dat Spanje in navolging van Griekenland, Ierland en Portugal noodsteun moet vragen aan de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Premier Mariano Rajoy benadrukte maandag echter nog dat Spanje de problemen in de bankensector zonder hulp van buiten te boven kan komen.

De fusiegesprekken tussen de drie banken zijn volgens ingewijden vergevorderd. Na de samensmelting zou Ibercaja 46,5 procent van de stemmen in het nieuwe bedrijf krijgen. Liberbank zou 45,5 procent van de aandelen krijgen en Caja 3 de overige 8 procent.

Ibercaja

Caja 3 en Liberbank zijn al het resultaat van fusies van diverse spaarbanken. Ibercaja bleef vooralsnog zelfstandig.

Spaanse banken hebben tot 11 juni de tijd om aan te geven hoe ze aan nieuwe, strengere kapitaaleisen denken te voldoen. Tot 30 juni kunnen er fusieplannen worden gepresenteerd.

Alles over de schuldencrisis