DEN HAAG - Het aantal faillissementen in de bouw steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 27 procent, terwijl het aantal banen met 9000 afnam tot 363.000.

De omzet in de sector daalde met ruim 9 procent vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt.

Vooral de middelgrote bouwbedrijven ervaren de gevolgen van de crisis. De vooruitzichten voor de bouw zijn volgens het CBS slecht. ''Nieuw werk lijkt voorlopig minder voorhanden. De toekomstsignalen voor met name de burgerlijke en utiliteitsbouw zijn louter negatief'', aldus de onderzoekers.

Vorig jaar daalde de totale bouwsom van verleende bouwvergunningen voor nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen met 7 procent. De verkoop van bestaande koopwoningen ging met ruim 4 procent omlaag.

In totaal werden 120.000 woningen verkocht, ruim 40 procent onder het aantal van het topjaar 2006. De waarde van de nieuwe opdrachten van architecten daalde in 2011 met bijna 12 procent. Dat is bijna 65 procent onder het niveau van 2007.