AMSTERDAM - Alitalia gaat voorlopig niet privatiseren. Dat maakte premier Silvio Berlusconi woensdagmiddag bekend. De maatregel belemmert mogelijke toetreding van Alitalia tot de fusiecombinatie KLM-Air France. Hiervoor is privatisering een voorwaarde.

De premier meldde ook dat de regering de herstructureringsplannen van het bedrijf wil aanpassen. Het eerdere voornemen 2.700 banen te schrappen wordt voorlopig in de ijskast gezet, na felle protesten van vakbonden.

Ook bestuursvoorzitter Francesco Mengozzi van de verlieslatende Italiaanse luchtvaartmaatschappij moet opstappen, als het aan Berlusconi ligt. Naar verwachting gaat dat vandaag al gebeuren, na afloop van het overleg van de Raad van Bestuur. Mengozzi heeft eerder al aangegeven dat hij zou aftreden als hij onvoldoende steun zou krijgen voor zijn herstructureringsmaatregelen.

Berlusconi kwam tot zijn besluit na overleg met minister van transport Pietro Lunardi. Zijn voorstel zal vrijdag in de ministerraad worden besproken. Doel van de plannen is Alitalia weer winstgevend te maken en een aantrekkelijke partner te maken voor de alliantie met KLM en Air France.

De Italiaanse overheid heeft momenteel een belang van 62 procent in Alitalia.