AMSTERDAM - Nederland scoort gemiddeld als het gaat om de vestigingskosten voor nieuwe ondernemingen. Van de grote industrielanden is Canada het goedkoopst, gevolgd door Groot-Brittannië en Italië. Nederland staat op de vierde plaats.

Dat blijkt uit het onderzoek The Competitive Alternatives dat het adviesbureau KPMG dinsdag heeft gepresenteerd. De studie richt zich in negen landen op de kosten die een nieuwe vestiging met zich meebrengt. Ook werden 86 steden onder de loep genomen. In Nederland waren dat Groningen, Maastricht-Heerlen, Tilburg, Den Haag en omgeving en de Zwolse regio.

Nederland haalt zijn grootste voordeel uit de centrale ligging ten opzichte van belangrijke Europese markten zoals Duitsland. De relatief lage transportkosten maken ons land vooral aantrekkelijk voor bedrijven die hun producten over grote afstanden moeten distribueren.

Nederland houdt met een geïndiceerde score van 90,8 Frankrijk (92,2) en Duitsland 101,9 achter zich. Het duurste vestigingsland is Japan (117,8).

Yokohama duurst

Van alle onderzochte steden is Yokohama (125,7) verreweg het onvoordeligst voor een nieuw bedrijf en Montreal (85,3) het goedkoopst. De goedkoopste Europese vestigingsplaats is het Britse Telford (85,4). Om in Europa een nieuw bedrijf te starten ben je in Düsseldorf (105,9) het meeste geld kwijt.

De vijf onderzochte Nederlandse steden zitten alle rond een score van 90-92. Groningen is met 90,0 het goedkoopst, gevolgd door Zwolle (90,6), Tilburg (90,7), Maastricht-Heerlen (90,9) en Den Haag en omstreken (91,7).

Loonkosten

KPMG keek bij het onderzoek naar de opstartkosten van een bedrijf en de operationele kosten over een periode van tien jaar. De belangrijkste kostenpost bleken de loonkosten te zijn. Zo bepalen de loonkosten voor bedrijven in de productiesector gemiddeld 60 procent van de totale kosten. In de dienstverlening ligt het percentage zelfs tussen de 76 en 83.

Vergeleken met de vorige studie uit 1999 is Europa goedkoper geworden ten opzichte van de Verenigde Staten. Vier van de vijf onderzochte Europese landen zijn nu voordeliger dan de VS (100,0). Alleen Duitsland (101,9) is duurder. De belangrijkste oorzaak van de verschuiving is de waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar.