AMSTERDAM - De verkoop van televisies in de aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal zal ongeveer gelijk liggen met die in de periode voorafgaand aan het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Dat verwachten grote elektronicaconcerns.

''De echte toeloop begint in het algemeen een week of twee van tevoren'', weet Jeroen Blank van BCC.

''Daarom is het moeilijk er nu al wat over te roepen. Maar wij gaan ervan uit dat het niet veel zal verschillen met het vorige grote toernooi.'' Ook andere grote winkelketens gaan uit van ongeveer dezelfde cijfers als 2 jaar terug.

Vier jaar geleden, de periode voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland, was een flinke piek waarneembaar in de verkoop van televisies. Veel mensen wisselden toen hun grote televisiekast in voor een plat scherm. En ook was HDTV (high-definition) toen in opkomst.

''Nu heb je dat met 3D, maar dat leeft in de regel toch minder'', aldus Blank, die denkt dat BCC 20 procent meer televisies verkoopt dan in een zomer zonder grote sportevenementen.

Digitale televisie

Naast de toenemende verkoop van televisies, sluiten ook meer consumenten in de aanloop naar het EK voetbal een abonnement af op digitale televisie, zo merkt KPN.

De meeste nieuwe klanten die een abonnement afsluiten mede wegens het EK, hechten waarde aan drie punten. Het beeld moet haarscherp zijn (HD beeldkwaliteit is in trek).

Ook hechten mensen waarde aan interactieve mogelijkheden, zoals het kunnen stilzetten van het beeld, zodat niets hoeft te worden gemist van een wedstrijd. Ook willen klanten het EK op meerdere apparaten kunnen bekijken, zoals de iPad, Android-tablet en pc of laptop.

UPC ziet nu nog steeds een toename in de vraag naar HD en brengt dat in de weken voor de sportzomer ook extra onder de aandacht.

Van de 1,7 miljoen klanten van UPC hebben er al 1 miljoen digitale tv. ''Digitale televisie is klaarblijkelijk al een gewild product, zonder dat er een evenement nodig is om de vraag significant te laten stijgen'', aldus een woordvoerder.