MADRID - De rente op Spaanse staatsobligaties is maandagochtend gestegen tot het hoogste niveau van het jaar. Beleggers maken zich grote zorgen over de zwakke bankensector van het land.

Het rendement op 10-jarige Spaanse obligaties steeg in de ochtendhandel tot 6,43 procent, tegen circa 6,3 procent op vrijdag. Die stand was een evenaring van het hoogste punt in 2012, dat op 17 mei werd bereikt.

Een stijgende obligatierente wijst erop dat de waarde van een obligatie daalt en dat beleggers minder vertrouwen hebben in de betreffende staatsleningen.

Het verschil met de rente op de veilig geachte Duitse obligaties nam toe tot ruim 5 procent. Het gat tussen de Spaanse en Duitse rente steeg daarmee naar het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

Bankia

Beleggers maken zich grote zorgen over de zwakke staat van veel Spaanse banken. Vrijdag vroeg Bankia de regering om nog eens 19 miljard euro. Dat bedrag moet de ondergang van de fusiebank voorkomen, maar kan de financiële problemen van de Spaanse overheid verder vergroten.

Ook de Italiaanse rente ging maandag weer omhoog. Het rendement op Italiaanse 10-jaarsobligaties klom naar 5,84 procent, tegen 5,8 procent op vrijdag.

Vijf vragen over euro-obligaties

Lees alles over de Schuldencrisis