MADRID - De Spaanse regering overweegt Bankia te ondersteunen door de noodlijdende bank van staatsobligaties te voorzien. Dat meldde persbureau Reuters op basis van bronnen.

Bankia zou die obligaties kunnen gebruiken als onderpand voor kredieten van de Europese Centrale Bank (ECB). Die zou daardoor worden gedwongen een grotere rol te spelen in het opruimen van de verzwakte Spaanse bankensector.

Bankia vroeg de Spaanse regering eind vorige week om een kapitaalinjectie van 19 miljard euro om verliezen op vastgoedleningen af te dekken.

Bankia, dat is ontstaan uit de fusie van vier regionale spaarbanken die niet zelfstandig konden overleven, dreigde aan die verliezen ten onder te gaan.

Herfinanciering

Madrileense bronnen bevestigden maandag in Spaanse media dat een herfinanciering met hulp van de ECB de voorkeur heeft van de Spaanse regering.

Die kan het benodigde bedrag zelf waarschijnlijk alleen tegen hoge rentes lenen op de financiële markten. Maandagochtend steeg de rente op Spaanse 10-jarige leningen tot het hoogste niveau van dit jaar (ruim 6,4 procent).

Het is echter de vraag of de ECB en Duitsland in zullen stemmen met het Spaanse plan. De ECB houdt zich vooralsnog verre van hulp aan een specifiek land of een specifieke instelling.

Handel hervat

De handel in aandelen Bankia werd maandag weer hervat. Vrijdag legde het beursbedrijf in Madrid op verzoek van Bankia de handel stil, nadat Spaanse media hadden bericht dat de bank zeker 20 miljard euro aan extra hulp nodig zou hebben om niet kopje onder te gaan.

De koers van het aandeel kelderde in de ochtendhandel met 25 procent tot 1,20 euro.

Lees alles over de schuldencrisis op onze special