AMSTERDAM - Shell was zelf verantwoordelijk voor een lekkende oliepijpleiding in het zuiden van Nigeria drie weken geleden. 

Dat blijkt uit een intern, handgeschreven rapport van de oliemaatschappij dat in handen is van het VARA-radioprogramma Vroege Vogels.

Het bedrijf suggereerde de afgelopen weken dat mogelijk sprake was van sabotage en oliediefstal door de lokale bevolking. Uit het document zou echter blijken dat de pijpleiding door roest is gaan lekken. Volgens Shell lekte ruim tienduizend liter olie de grond in.

Opruimen

Het Nigeriaanse dorp K-Dere waar het lek zat, is de afgelopen jaren al meerdere keren getroffen door lekkages. Uit een rapport van het milieubureau van de Verenigde Naties bleek vorig jaar al dat Shell eerder gelekte olie nooit goed heeft opgeruimd.

Het bureau adviseerde de Brits-Nederlandse oliemaatschappij maatregelen te nemen om de risico's voor K-Dere en omliggende dorpen te verminderen. Volgens Vroege Vogels, dat vorige maand een verslaggever naar het dorp stuurde, is daar echter nog weinig tot niets van terechtgekomen.