
Fabrikanten Parma smelten tienduizenden kapotte kazen
De fabrikanten hebben bedacht om ze te laten smelten tot smeltkaas.
Bij de aardschok in het noorden van Italië zijn bij Parma circa 300.000 Parmezaanse kazen beschadigd. Ook ongeveer 100.000 kazen van de vergelijkbare Grana Padano waren uit de rekken van de rijpingshallen gevallen. Het gaat om circa 10 procent van de jaarproductie, een grote ramp voor de kaasbedrijven.
''De beschadigde en hele exemplaren zijn inmiddels gesorteerd'', zei Giorgio Apostoli van de branchevereniging Coldiretti. Bij het smelten is wel haast geboden, om te voorkomen dat de kapotte kazen gaan schimmelen. De smeltkaas mag niet 'Parmezaans' heten, want die naam is alleen weggelegd voor de hele kazen.
De kaas wordt al sinds de 13e eeuw in de huidige vorm gemaakt. Die is bijzonder omdat hij lang houdbaar is.
Eerder
- 22 mei 2012 om 15:04Italië wil rekeningen bedrijven betalen
- 20 mei 2012 om 16:09'Gebouwen ingestort door naschok noorden Italië'
- 20 mei 2012 om 07:22Aardbeving treft noorden Italië