BERLIJN - De Duitse verkeersminister Peter Ramsauer ziet grote kansen voor de snelle invoering van een tolvignet voor personenauto's.

Dat moet de Duitse schatkist miljarden euro's opleveren.

Wie met de auto door Duitsland rijdt, moet dan eerst een papieren vignet op zijn voorruit plakken. Het systeem is vergelijkbaar met dat in Oostenrijk.

''Dat is snel in te voeren, veroorzaakt de minste kosten en is de meeste Duitsers bekend uit de buurlanden'', zei Ramsauer. Het is volgens hem goedkoper dan elektronische satellietgestuurde kilometerheffing.

Geldgebrek

Het plan voor invoering van het vignet ligt sinds enkele weken in zijn bureaula, zei de minister tegen de krant Bild am Sonntag. De CSU-politicus rekent erop dat de coalitiepartners CDU en FDP instemmen. Hij legt het plan voor bij het eerstkomende overleg van fractieleiders op 4 juni.

De verkeersminister zegt de inkomsten nodig te hebben voor de aanleg van wegen en andere projecten. Veel bouwplannen liggen nu stil wegens geldgebrek.

Uitbreiden heffing

De Duitse automobilistenverenigingen ADAC en Auto Club Europa (ACE) zijn tegen het wegenvignet. De organisaties hebben liever dat de overheid de al bestaande heffing ('Maut') voor vrachtwagens uitbreidt.